Huis- Tuin- Keuken ongevallen

Huis- tuin- en keukenongevallen:

Voorbeelden van huis-, tuin- en keukenongevallen:
Een vallende kast
Een ongeluk met een broodmes
Een brand die onstaat bij een BBQ
Ongelukken op de trampoline
en zo zijn er nog honderden te verzinnen

Hoe moeten we deze ongevallen beoordelen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

En nadat het ongeluk is gebeurd dienen wij te beoordelen of hier nu sprake is van een onrechtmatige daad of een toevallige samenloop van….ongelukkige omstandigheden.

Dat dit meestal zeer lastig is bleek wel uit het Hoge Raad ‘Kast-arrest’ (Hoge Raad 12 mei 2000, NJ 2001, 300).

Zusje Wendy helpt Monique met het verhuizen van een kast. Hierbij draait Wendy de kast zodanig dat ze haar evenwicht verliest en de kast uit haar handen glipt. In een laatste redpoging geeft ze de kast een duw waardoor Monique ernstig letsel oploopt (haar onderarm moet worden geamputeerd)

De Hoge Raad komt tot de volgende conclusie: De enkele mogelijkheid van een ongeval als verwezenlijking van een gevaar dat aan een bepaald gedrag inherent is doet dat gedrag niet reeds onrechtmatig zijn. Zodanig gevaarscheppend gedrag is slechts onrechtmatig indien de mate van waarschijnlijkheid van een ongeval als gevolg van dat gedrag zo groot is dat de dader zich naar maatstaven van zorgvuldigheid van dat gedrag had moeten onthouden.

Met ander woorden de dader had moeten weten/moeten beseffen dat zijn gedrag gevaarschappend en onzorgvuldig was en dat hierdoor een behoorlijke kans op een ongeval zou ontstaan.